Paragrafen

Grondbeleid

Het grondbeleid staat ten dienste van het realiseren van onze doelstellingen op het gebied van ruimtelijke ordening, volkshuisvesting en economische ontwikkeling. Grondbeleid is nodig om te zorgen voor voldoende aanbod van gronden voor woningen, bedrijven, groen en andere publieke/maatschappelijke voorzieningen en is daarmee ondersteunend aan beleidsdoelstellingen vanuit andere begrotingsprogramma’s.  Per opgave/initiatief wordt bepaald welke mate van sturing nodig is, welk type grondbeleid passend is en welke risico’s acceptabel zijn om de doelstelling te realiseren.

Ontwikkelingen woningmarkt
Ondanks de stijging van de hypotheekrente en bouwkosten is er nog steeds sprake van een gespannen woningmarkt. Er is onverminderd veel vraag. Naast de koopsector zien we ook in de huurwoningmarkt dat de druk hoog blijft. Een gestage stroom van nieuwbouw en uitgiftes blijft gewenst om aan de vraag maar bouwkavels (huur en koop) te kunnen voldoen.

Woningbouwprogrammering
In 2021 tekenden de gemeenten in West-Overijssel en de provincie nieuwe woonafspraken in de vorm van de woonagenda.

Van sturen op aantallen en beperkingen van de nieuwbouw wordt nu gestuurd op kwaliteiten en het aanjagen van (meer) nieuwbouw en het oplossen van woningschaarste.  

De woonagenda onderscheidt een aantal woonmilieus: stads wonen, centraal wonen en ontspannen wonen. Elk woonmilieu heeft eigen kwaliteiten. Uitgangspunt is niet alle woningbouw naar de steden Deventer en Zwolle, maar ook woningbouw ter versterking van de goed bereikbare kernen met voorzieningen, zoals Raalte-dorp en Heino (centraal wonen) of ter versterking van de vitaliteit in de kleine kernen (ontspannen wonen). Met het regionale woningbouwprogramma wordt ruim baan gegeven aan de lokale behoefte én extra ingezet op het toevoegen van meer woningen in de grote kernen rondom mobiliteitsknooppunten (in ons geval Raalte en Heino). Dit vooral door inbreiding, maar uitbreiding kan ook als dat nodig is.

De uitgangspunten van de woonagenda sluiten goed aan bij het, in mei 2021 door uw raad vastgestelde, programma Wonen. Daarin hebben we onder andere vastgesteld dat, om het woningtekort het hoofd te bieden en onze ambitie waar te maken, we onze bouwopgave versnellen en verhogen.  In het coalitieakkoord is de ambitie verwoord om in de komende 10 jaar 3000 woningen te realiseren.  We benutten deze groei om gericht woningtypen toe te voegen welke we nu nog missen in zowel de koop als de huur om zodoende de diversiteit en aantrekkelijkheid van de woningvoorraad te vergroten.

Groeiopgave
De ambitie 3000 woningen in 10 jaar is inmiddels vertaald in het document ‘Groeibeelden’ die in uw raadsvergadering van 14 maart 2024 is besproken.  In dit document is aangegeven aan welke locaties in Heino en Raalte gedacht wordt om de groeiopgave te realiseren.  Om onder andere de regie in handen te houden is op de kansrijke locaties in Heino, Raalte Noord en Spoorzone het voorkeursrecht op de percelen gevestigd.

De groeibeelden worden nader uitgewerkt in het Programma Groei Raalte en Heino onder de Omgevingswet.  Hierin wordt het verder concretiseren van de haalbaarheid van de locaties en het aanbrengen van prioritering en fasering, uitgewerkt.

Bedrijventerreinen programmering
Gemeenten en de provincie in de regio West-Overijssel maken afspraken over de programmering van bedrijventerreinen. De programmeringsafspraken geven enerzijds ruimtelijke sturing aan de economische ambities van de regio’s: waar willen we groeiende bedrijven de ruimte bieden en onder welke voorwaarden? Anderzijds zijn de programmeringsafspraken een middel om vraag en aanbod regionaal in balans te houden en daarmee voor nieuwe ontwikkelingen te voldoen aan de vereisten van de Ladder voor duurzame verstedelijking (zorgvuldig en duurzaam ruimtegebruik, onder de Omgevingswet opgenomen als instructieregel voor het opstellen van een Omgevingsplan).

In 2019 heeft een herijking van de bedrijventerreinen programmering plaatsgevonden. De nadruk ligt nu meer op kwalitatieve dan op kwantitatieve afspraken en zijn vastgelegd in het document ‘Programmeringsafspraken bedrijventerreinen regio West-Overijssel 2023 tot en met 2026’. Alle deelnemende gemeenten en provincie hebben ermee ingestemd.

In 2025 zijn nagenoeg alle kavels op de Zegge VII in Raalte verkocht, evenals de kavels op Blankenfoort II in Heino. De Telgen III in Heeten wordt momenteel door een particuliere ontwikkelaar gerealiseerd en uitgegeven.

Binnen de Groei-opgave heeft adviesbureau STEC onderzoek gedaan naar de behoefte aan nieuwe werklocaties in onze gemeente en de profilering daarvan binnen de regio Zwolle. De uitkomsten (15 – 30 ha netto uitgeefbaar terrein) zijn gebruikt bij het zoeken naar nieuwe locaties in de Groeibeelden voor Raalte en Heino, opgesteld door bureau Ruimtevolk. Tevens worden de resultaten gebruikt ter onderbouwing van onze vraag binnen de programmeringsafspraken bedrijventerreinen en de uitwerking van de Ruimtelijk Economische Bouwsteen 2040 van de regio Zwolle met onder andere de behoefte aan regionale bedrijventerreinen.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2024 09:52:37 met de export van 10/25/2024 09:49:12