De opzet van de begroting 2025 en meerjarenraming 2026-2028 is in lijn met het coalitieakkoord 2022-2026 versterken, verbinden, vernieuwen. De begrotingsprogramma’s zijn:
- Ruimtelijke ontwikkeling, woon- en werkomgeving
- Integraal beheer openbare ruimte
- Onderwijs, werk en inkomen
- Maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp
- Duurzaamheid, energie- en warmtetransitie
- Economie
- Sport, cultuur en maatschappelijk vastgoed
- Openbare orde en veiligheid
- Bestuur en dienstverlening
In hoofdstuk 1 wordt ingegaan op de toekomstgerichte opgaven en de gemeentebrede pijlers.
In hoofdstuk 2 treft u de leeswijzer en een toelichting op de beleidsindicatoren aan.
In hoofdstuk 3 schetsen we de financiële positie, het nieuw beleid, de ontwikkeling van de algemene bestemmingsreserve en de reserve grondexploitatie en de financiële wendbaarheid en weerbaarheid.
In hoofdstuk 4 en 5 zijn de beleidsbegroting en paragrafen opgenomen. De beleidsbegroting bestaat uit het programmaplan, het overzicht algemene dekkingsmiddelen, resultaten en onvoorzien en het overzicht overhead.
In hoofdstuk 6 krijgt u een overzicht van de baten en lasten meerjarenraming 2025 tot en met 2028 en de toelichting op de incidentele baten en lasten 2025 tot en met 2028.
Bijlagen
Ook zijn in de voorliggende programmabegroting diverse bijlagen opgenomen, waaronder overzichten nieuw beleid, de geprognosticeerde balans en de staat van reserves en voorzieningen.
Beleidsindicatoren
Het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) schrijft een vaste set aan beleidsindicatoren voor. Deze zijn per programma terug te vinden via de link naar 'Waar staat je gemeente'.
Naast de verplichte beleidsindicatoren die te raadplegen zijn via genoemde link zijn nog een aantal 'eigen' indicatoren opgenomen binnen de programma's.