De mogelijkheden voor digitaal werken en voor digitale dienstverlening worden steeds groter en diverser. De gemeente Raalte maakt gebruik van deze mogelijkheden als het passend is voor onze inwoners, ondernemers en onze medewerkers. De toepassing van kunstmatige intelligentie neemt daarin toe. Als gemeente dragen we zorg voor een juiste balans in wat we kunnen (technologie), wat we mogen (wet- en regelgeving) en wat we willen (ethiek). Die balans vinden we samen met onze DOWR-partners Deventer en Olst-Wijhe. Dat vraagt om digitaal fitte medewerkers die digitaal leiderschap tonen in de diensten die zij verlenen en het werk dat zij doen.
In het digitaal werken maken we gebruik van de data die we tot onze beschikking hebben. We passen die toe in de opgaven die er liggen en de kerntaken die we als gemeenten verrichten. We doen dit met oog voor de privacy en informatieveiligheid richting onze inwoners en ondernemers. Zij mogen ervan uitgaan dat hun data bij ons veilig is. In 2025 zetten we de volgende stappen in het ontwikkelen van een gezamenlijk gegevensmagazijn met onze DOWR-partners. Bovendien zetten we een datastrategie neer waarin datatoepassing in de verschillende onderdelen van onze organisatie meer in samenhang gebeurt met een duidelijke koers en ambitie.
In Dimpactverband werken we samen met meer dan 40 andere Nederlandse gemeenten aan het verbeteren van onze digitale dienstverlening op basis van de Common Ground principes van VNG. We implementeren hiervoor het dienstverleningsplatform podium D dat verschillende componenten bevat. Eén van de componenten is het zaaksysteem dat ons huidige zaaksysteem e-Suite gaat vervangen. De invoering van deze componenten gaat per component en kent een tijdspad van meerdere jaren. In 2025 verwachten we hier een belangrijke stap in te zetten.
Het steeds meer hybride werken vraagt om de juiste fysieke en digitale faciliteiten in het gemeentehuis. Het aantal hybride vergaderruimten wordt uitgebreid.