Onze dorpen en wijken zijn over het algemeen fijne plekken om te wonen en (samen) te leven en dat willen we graag zo houden.
We beseffen ons dat dit niet vanzelfsprekend is. We zien verschillende uitdagingen op ons afkomen die landen in onze dorpen en wijken. Wat dit betekent verschilt per dorp of wijk. Op de ene plek zien we bijvoorbeeld steeds meer senioren en inwoners met een kwetsbaarheid in de wijk wonen. Dit doet een groot beroep op de draagkracht van een wijk. Op andere plekken zien we dat het verenigingsleven met voldoende vrijwilligers en buurtinitiatieven een motor is voor de leefbaarheid. Hoe kunnen we dit blijven stimuleren?
Ook staan we voor investeringen om onze dorpen en wijken in fysieke zin te onderhouden, zodat het in de toekomst voor onze inwoners ook goed wonen blijft in onze dorpen en wijken. Uitdagingen op het gebied van bijvoorbeeld duurzaamheid, bestaanszekerheid, klimaatadaptatie, kansenongelijkheid, biodiversiteit, gezondheid en veiligheid landen voor een belangrijk deel in onze dorpen en wijken.
Deze vraagstukken leven binnen een dorp of wijk niet naast elkaar, maar zijn onderling met elkaar verbonden. Bij deze opgave staat daarom het perspectief vanuit de wijk centraal.
De opgave is gestart met het inzichtelijk maken van het verschil tussen de wijken en dorpen, een nadere uitvraag over leefbaarheid in de buurtdorpen, het agenderen van de onderhoudsopgave in de openbare ruimte, het versterken van de samenwerking met de partners in de wijk en het zetten van een eerste stap in het op gang brengen van een andere manier van kijken binnen de eigen organisatie. En daar waar we bezig zijn in een wijk of gebied doen we dit ook nu al zoveel mogelijk integraal.
Een mooi voorbeeld daarvan is de aanpak van de Langkamp. Daar ligt een opgave op het gebied van water en klimaatbestendigheid in de openbare ruimte. Echter in plaats van vanuit de techniek meteen aan de slag te gaan, heeft er eerst een brede inventarisatie plaats gevonden onder bewoners en partners in de wijk over wat zij belangrijk vinden. Deze inventarisatie wordt als basis gebruikt voor het vervolgtraject.
Bij het schrijven van deze begroting heeft de bespreking van deze inhoudelijke richting van de opgave nog niet plaats gevonden. In de tweede helft van 2024 en in 2025 werken we hieraan om alle inzichten van de opgehaalde input te verwerken naar een gezamenlijk beeld over hoe onze wijken en dorpen eruit zien en welke verbeterstappen er nodig zijn. Daarbij willen we komen tot een aanpak om onze wijken en dorpen toekomstbestendig te maken. Daarnaast willen we in 1 en/of 2 wijken aan de slag om de leefbaarheid en de openbare ruimte te verbeteren.
Financieel perspectief
In de basis werken we in deze opgave aan slimme verbindingen tussen al bestaande opgaven of bestaand beleid vanuit het perspectief van de wijk. Daardoor vraagt deze opgave vooral om (financiële) flexibiliteit.
Vanuit deze opgave zien we daarnaast een belangrijk financieel aandachtspunt. We zien dat we bepaalde basiselementen die een dorp of wijk leefbaar en toekomstbestendig maken nu financieren met (voornamelijk) incidentele middelen, terwijl ze om structurele aandacht vragen, zowel op sociaal-maatschappelijk gebied als op fysiek-ruimtelijk gebied. Eén voorbeeld hiervan is de vervangingsopgave in de openbare ruimte.
Daarbij hebben we als gemeente een grote verantwoordelijkheid voor de openbare ruimte, waarmee het ook een grote knop is waar we als gemeente zelf aan kunnen draaien als het gaat om leefbaarheid en toekomstbestendigheid. Hiermee kunnen we een belangrijke maatschappelijke meerwaarde creëren (denk aan gezondheid en welzijn). De komende periode moeten we hier keuzes in maken, inhoudelijk en financieel.