Programma's

Onderwijs, werk en inkomen

1.1 Inwoners die aangewezen zijn op een uitkering, ondersteunen we actief om mee te doen naar vermogen. Wanneer betaald werk nog niet haalbaar is, zetten we andere trajecten in zoals een leer-werktraject, een werkervaringsplek of scholing.

2.1 Raalte Werkt! is onze visie op werk, participatie en re-integratie. Deze visie vertalen we jaarlijks naar een concreet uitvoeringsplan. We bouwen onze infrastructuur verder uit en sluiten met maatwerk trajecten zoveel mogelijk aan bij de mogelijkheden van onze inwoners.

2.2 Wanneer uitstroom naar regulier betaald werk (nog) niet haalbaar is, benutten we de infrastructuur van de Stichting Werk Raalte (SWR) en andere lokale partijen voor de inzet van re-integratie instrumenten zoals werkervaringsplekken en taalstages.

3.1 We werken aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt. Regionaal werken we hiervoor samen in de arbeidsmarktregio Zwolle. We maken optimaal gebruik van regionale ondersteuning van bijvoorbeeld de aanjagers voor inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, zoals statushouders en mensen met psychische beperkingen en we verwijzen zoveel als mogelijk naar Groei Vooruit.

4.1. In 2025 werken we verder aan de implementatie van het Beleidsplan Rondkomen met je inkomen bijvoorbeeld door het wijzigen van de beleidsregels Bijzondere Bijstand Raalte 2019, Beleidsregels schuldhulpverlening 2019 Raalte en Beleidsregels individuele inkomenstoeslag gemeente Raalte.

5.1 We zijn gestart met de ontwikkeling van een integrale aanpak basisvaardigheden. We werken hierbij samen met partners op het gebied van participatie, gezondheid, inburgering en onderwijs. In 2025 geven we dit plan verder vorm.

6.1 We gaan verder met de uitvoering van het meerjarenbeleidsplan RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt vroegtijdige schoolverlaters). We gaan lokaal aan de slag met de thema's, zoals integrale ondersteuning van jongeren in een kwetsbare positie, jongeren in beeld hebben en houden en het duurzaam naar werk begeleiden van de jongeren.

6.2 We blijven investeren op de verbinding tussen het onderwijs, de leerplichtambtenaar, RMC-consulent, het Centrum voor jeugd en gezin en de clusters werk en Wmo. Hiermee beogen we een goede samenwerking en vroegtijdige, integrale ondersteuning aan jeugdigen.

7.1 We geven samen met de partners zoals de scholen, kinderopvang, GGD en het CJG verder uitvoering aan het Nationaal Programma Onderwijs. De thema's waarop we ons richten zijn: jongeren tijdig in beeld, sociaal emotioneel welbevinden en sociale activiteiten. De middelen lopen in de zomer van 2025 af, daarom kijken we ook of en hoe we de versterkte samenwerking structureel kunnen behouden binnen de reguliere middelen en mogelijkheden.

8.1 Met de Voor- en Vroegscholen geven we uitvoering aan ons plan van aanpak om de kwaliteit van VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) te verbeteren door middel van de gemaakte resultaatafspraken.

9.1 We blijven onverminderd inzetten op integrale leerroutes op basis van inburgering, taal en participatie, waarbij de inburgeraar naar vermogen taalvaardigheden ontwikkelt. De contracten met de aanbieders van de Onderwijsroute lopen per 01-01-2026 af. In 2025 besteden we deze opdracht opnieuw aan.

9.2 We blijven flexibel om de hoge instroom van statushouders te kunnen opvangen. In 2025 continueren we de in 2024 ingezette doorstroomlocatie.

9.3 In september 2023 is de Taalschool Salland van start gegaan. In het schooljaar 2023/2024 hebben structureel 90-95 kinderen hier les gevolgd, verdeeld over het primair en voortgezet onderwijs. De prognose voor het schooljaar 2024-2025 is voor het primair onderwijs 20-25 leerlingen en voor het voortgezet onderwijs 20-25 leerlingen. Hiermee is er nog voldoende ruimte voor groei wanneer de instroom hoger zou worden.

Deze pagina is gebouwd op 10/25/2024 09:52:37 met de export van 10/25/2024 09:49:12